Cisco Support Community
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Announcements

Welcome to Cisco Support Community. We would love to have your feedback.

For an introduction to the new site, click here. If you'd prefer to explore, try our test area to get started. And see here for current known issues.

New Member

Wan link etherchannel on switches

Two sites withtwo  switches etherchannel concept for wan link

Does it work? Please suggest

On switch1--site 1

interface GigabitEthernet1/0/1--Wan link1

no switchport

no ip address

channel-protocol lacp

channel-group 1 mode active

!

interface GigabitEthernet1/0/2--wan link2

no switchport

no ip address

channel-protocol lacp

channel-group 1 mode active

interface P01

no switchport

ip address 192.168.0.52 255.255.255.0

int valn 222

ip address 10.1.1.1 255.255.255.0

no shutdown

int vlan 333

ip address 172.18.1.1 255.255.255.0

no shutown

ip route 172.19.2.0 255.255.255.0 192.168.0.52

ip route 172.20.2.0 255.255.255.0 192.168.0.52

------------------------------------------------------------------------

On switch2--site2

interface Po1

no switchport

ip address 192.168.0.51 255.255.255.0

interface GigabitEthernet0/1--wanlink1

no switchport

no ip address

channel-protocol lacp

channel-group 1 mode active

!

interface GigabitEthernet0/2-wanlink2

no switchport

no ip address

channel-protocol lacp

channel-group 1 mode active

int valn 21

ip address 172.19.2.1 255.255.255.0

no shutdown

int valn 45

ip add          172.20.2.1 255.255.255.0

no shut

ip route 172.18.2.0 255.255.255.0 192.168.0.52

ip route 10.1.1.0 255.255.255.0 192.168.0.52

  • LAN Switching and Routing
Everyone's tags (4)
7 REPLIES
Gold

Wan link etherchannel on switches

Hi,

yes it should work. but you need to change the Next Hop ip address on Site 1:

ip route 172.19.2.0 255.255.255.0 192.168.0.51

ip route 172.20.2.0 255.255.255.0 192.168.0.51

Hope it Helps,

Soroush.

Hope it Helps, Soroush.
New Member

Wan link etherchannel on switches

Thanks

Ya typed it wrongly.

But today when i tried on My lan environement with same config from switch 1 when i traced it to

172.19.2.1  it was going to 192.1168.0.51 than to 192.168.0.52 and again to 192.168.0.51 looping taking place

Why this is happening ?

Gold

Wan link etherchannel on switches

if you successfully setup the L3 etherchannel, and its up up. then the rest is a routing loop, could u post sh ip route sw1 and sw2? u might have typed something wrong in there

HTH,

Soroush.

Hope it Helps, Soroush.
New Member

Wan link etherchannel on switches

Hi please find the config done by me

mum#sh running-config

Building configuration...

Current configuration : 1778 bytes

!

version 12.2

no service pad

service timestamps debug uptime

service timestamps log uptime

no service password-encryption

!

hostname mum

!

!

no aaa new-model

switch 1 provision ws-c3750g-24ts-1u

ip subnet-zero

ip routing

!

!

!

!

no file verify auto

spanning-tree mode pvst

spanning-tree extend system-id

!

vlan internal allocation policy ascending

!

interface Port-channel1

no switchport

ip address 192.168.0.52 255.255.255.0

!

interface GigabitEthernet1/0/1

no switchport

no ip address

channel-protocol lacp

channel-group 1 mode active

!

interface GigabitEthernet1/0/2

no switchport

no ip address

channel-protocol lacp

channel-group 1 mode active

!

interface GigabitEthernet1/0/3

!

interface GigabitEthernet1/0/4

!

interface GigabitEthernet1/0/5

switchport access vlan 500

!

interface GigabitEthernet1/0/6

switchport access vlan 501

!

interface GigabitEthernet1/0/7

!

interface GigabitEthernet1/0/8

!

interface GigabitEthernet1/0/9

!

interface GigabitEthernet1/0/10

!

interface GigabitEthernet1/0/11

!

interface GigabitEthernet1/0/12

!

interface GigabitEthernet1/0/13

!

interface GigabitEthernet1/0/14

!

interface GigabitEthernet1/0/15

!

interface GigabitEthernet1/0/16

!

interface GigabitEthernet1/0/17

!

interface GigabitEthernet1/0/18

!

interface GigabitEthernet1/0/19

!

interface GigabitEthernet1/0/20

!

interface GigabitEthernet1/0/21

!

interface GigabitEthernet1/0/22

!

interface GigabitEthernet1/0/23

!

interface GigabitEthernet1/0/24

!

interface GigabitEthernet1/0/25

!

interface GigabitEthernet1/0/26

!

interface GigabitEthernet1/0/27

!

interface GigabitEthernet1/0/28

!

interface Vlan1

no ip address

!

interface Vlan500

ip address 172.18.2.1 255.255.255.0

!

interface Vlan501

ip address 172.20.2.1 255.255.255.0

ip classless

ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 192.168.0.51

ip http server

!

!

control-plane

!

!

line con 0

line vty 5 15

!

!

End

pun#sh running-config

Building configuration...

Current configuration : 1841 bytes

!

! Last configuration change at 00:35:18 UTC Mon Mar 1 1993

!

version 15.0

no service pad

service timestamps debug datetime msec

service timestamps log datetime msec

no service password-encryption

!

hostname pun

!

boot-start-marker

boot-end-marker

!

!

no aaa new-model

system mtu routing 1500

ip routing

!

!

!

!

!

!

!

!

spanning-tree mode pvst

spanning-tree extend system-id

!

vlan internal allocation policy ascending

!

!

!

!

!

!

interface Port-channel1

no switchport

ip address 192.168.0.51 255.255.255.0

!

interface Port-channel5

!

interface GigabitEthernet0/1

no switchport

no ip address

channel-protocol lacp

channel-group 1 mode active

!

interface GigabitEthernet0/2

no switchport

no ip address

channel-protocol lacp

channel-group 1 mode active

!

interface GigabitEthernet0/3

!

interface GigabitEthernet0/4

!

interface GigabitEthernet0/5

switchport access vlan 666

!

interface GigabitEthernet0/6

switchport access vlan 665

!

interface GigabitEthernet0/7

!

interface GigabitEthernet0/8

!

interface GigabitEthernet0/9

!

interface GigabitEthernet0/10

!

interface GigabitEthernet0/11

!

interface GigabitEthernet0/12

!

interface GigabitEthernet0/13

!

interface GigabitEthernet0/14

!

interface GigabitEthernet0/15

!

interface GigabitEthernet0/16

!

interface GigabitEthernet0/17

!

interface GigabitEthernet0/18

!

interface GigabitEthernet0/19

!

interface GigabitEthernet0/20

!

interface GigabitEthernet0/21

!

interface GigabitEthernet0/22

!

interface GigabitEthernet0/23

!

interface GigabitEthernet0/24

!

interface GigabitEthernet0/25

!

interface GigabitEthernet0/26

!

interface GigabitEthernet0/27

!

interface GigabitEthernet0/28

!

interface Vlan1

no ip address

!

interface Vlan665

ip address 172.17.2.1 255.255.255.0

!

interface Vlan666

ip address 172.19.2.1 255.255.255.0

!

ip http server

ip http secure-server

!

ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 192.168.0.52

!

logging esm config

!

!

line con 0

line vty 5 15

!

end

PLease replu ASAP

Wan link etherchannel on switches

Hi Prashant,

Try extended ping with Source IP of Vlan.

Regards,

Smitesh

Gold

Wan link etherchannel on switches

your config looks fine, with this configuration, are your ip addresses involved in the trace process, all within your local ranges already set on vlan interfaces? coz if not, a loop might occure.

try this, remove the default route and add below cmnds, see if its any success:

SW1

ip route 172.17.2.0 255.255.255.0 192.168.0.51

ip route 172.19.2.0 255.255.255.0 192.168.0.51

SW2

ip route 172.18.2.0 255.255.255.0 192.168.0.52

ip route 172.20.2.0 255.255.255.0 192.168.0.52

if it didnt work, send a show ip route and show etherchannel sum here.

HTH,


Soroush.

Hope it Helps, Soroush.
New Member

Wan link etherchannel on switches

Hi All

Another problem on eteherchannel

Etherchannel for gi1/32 and gi1/0/39 is working fine

But etherchannel for gi1/33 and gi1/0/40 is not up

On site1                      on site2

gi1/32(ISP 1)                     gi1/0/39(ISP 1)

gi1/33(ISP2)                        gi1/0/40(ISP2)

gi1/32 and gi1/0/39  on site1 and site2 bundled with etherchannel

gi1/33 and gi1/0/40 on site1 and site 2 are bundled withe etherchannel

Interface status

Gi1/0/39                     connected    routed     a-full  a-100 10/100/1000BaseTX

Gi1/0/40                     suspended    routed       full    100 10/100/1000BaseTX

Gi1/32       "tata point to poi connected    routed     a-full  a-100 10/100/1000BaseT

Gi1/33                          notconnect   routed     full    100 10/100/1000BaseT

Note -Duplex seetings on gi1/33  and gi1/0/40 are same

472
Views
0
Helpful
7
Replies