Cisco Support Community
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Announcements

Welcome to Cisco Support Community. We would love to have your feedback.

For an introduction to the new site, click here. And see here for current known issues.

ATA 186 - Can one analog phone call another on same ATA?

Hi to all

I have ITS 2.1, communication between bouth analog and 7940 is working fine, but analog phone cannot call second analog. IT rings busy. I have tried with g.711. I have ried g723r63 it also rings.

Thanks for help in advance

With regards

Dubravko

1 ACCEPTED SOLUTION

Accepted Solutions
New Member

Re: ATA 186 - Can one analog phone call another on same ATA?

If your using ITS 2.1 with an ATA then I don't believe you will need to use the ATA in h.323 mode. You will use the MS version of the ATA software and configure it as follows in the router.

telephony-service

load ATA ata18x-v2-15-ms-020927a.zup

max-ephones 8

max-dn 16

ip source-address 172.30.21.144 port 2000

create cnf-files version-stamp Jan 01 2002 00:00:00

!

ephone-dn 1

number 1111

name Line 1

!

!

ephone-dn 2

number 2222

name Line 2

!

My ATA MAC is 0008.A396.39F2 so line two will show up as 08A3.9639.F201

The first MAC with the leading 00 stripped and 01 added to the end.

!

ephone 1

mac-address 0008.A396.39F2

button 1:1

!

ephone 2

mac-address 08A3.9639.F201

button 2:2

!

Once this is done you should be able to do a "show ephone registered"

and see them both registered.

ephone-1 Mac:0008.A396.39F2 TCP socket:[3] activeLine:0 REGISTERED

mediaActive:0 offhook:0 ringing:0 reset:0 reset_sent:0 paging 0 debug:0

IP:172.16.17.202 2890 ATA Phone keepalive 31 max_line 2 dual-line

button 1: dn 1 number 1111 IDLE

ephone-2 Mac:08A3.9639.F201 TCP socket:[1] activeLine:0 REGISTERED

mediaActive:0 offhook:0 ringing:0 reset:0 reset_sent:0 paging 0 debug:0

IP:172.16.17.202 2938 ATA Phone keepalive 31 max_line 2 dual-line

button 2: dn 2 number 2222 IDLE

You will then be able to call between lines.

You would set the ATA up just as if it's registering to a Call Manager via SCCP.

My ATA was staticly setup as follows

TftpURL 172.30.21.144

UseTftp 1

CA0orCM0: 172.30.21.144

and an IP address/default gateway staticly assigned.

If you are just looking for configs for ATA's with h323 here is a good url.

http://www.cisco.com/pcgi-bin/Support/browse/psp_view.pl?p=Internetworking:H323&s=Implementation_and_Configuration

There is a section titled "VoIP (H.323) with ATA"

You will need the 2.15 or 2.16 version for h323 on the ATA.

To use MGCP or SCCP you will need an MS version (2.15ms or 2.16ms).

Hope this helps,

Stephen

4 REPLIES
Silver

Re: ATA 186 - Can one analog phone call another on same ATA?

Dubravko,

The ATA will create two ephones, with two different mac addresses. You have to associate each ephone with a ephone dn. Once you do that, then each dn will be able to call each other. Im not sure what you mean by using a differnt codec. If all the phones are local to the ITS system, then there is no codec required as the call never really passes over IP.

Hope that answers your question.

Re: ATA 186 - Can one analog phone call another on same ATA?

Hi Taimoor

I have reading about configuring MAC addresses, but all I can found is COnfiguring ATA for MGCP, SCCP, CallManager. Do you now any document for configuring ATA for H.323 and ITS 2.1?

I have files:

Cisco IOS Telephony Service Version 2.1.pdf

Cisco IOS Telephony Service V2.1 New Features for Cisco IOS Release 12.2 11 YT.pdf

Thanks again

Dubravko

New Member

Re: ATA 186 - Can one analog phone call another on same ATA?

If your using ITS 2.1 with an ATA then I don't believe you will need to use the ATA in h.323 mode. You will use the MS version of the ATA software and configure it as follows in the router.

telephony-service

load ATA ata18x-v2-15-ms-020927a.zup

max-ephones 8

max-dn 16

ip source-address 172.30.21.144 port 2000

create cnf-files version-stamp Jan 01 2002 00:00:00

!

ephone-dn 1

number 1111

name Line 1

!

!

ephone-dn 2

number 2222

name Line 2

!

My ATA MAC is 0008.A396.39F2 so line two will show up as 08A3.9639.F201

The first MAC with the leading 00 stripped and 01 added to the end.

!

ephone 1

mac-address 0008.A396.39F2

button 1:1

!

ephone 2

mac-address 08A3.9639.F201

button 2:2

!

Once this is done you should be able to do a "show ephone registered"

and see them both registered.

ephone-1 Mac:0008.A396.39F2 TCP socket:[3] activeLine:0 REGISTERED

mediaActive:0 offhook:0 ringing:0 reset:0 reset_sent:0 paging 0 debug:0

IP:172.16.17.202 2890 ATA Phone keepalive 31 max_line 2 dual-line

button 1: dn 1 number 1111 IDLE

ephone-2 Mac:08A3.9639.F201 TCP socket:[1] activeLine:0 REGISTERED

mediaActive:0 offhook:0 ringing:0 reset:0 reset_sent:0 paging 0 debug:0

IP:172.16.17.202 2938 ATA Phone keepalive 31 max_line 2 dual-line

button 2: dn 2 number 2222 IDLE

You will then be able to call between lines.

You would set the ATA up just as if it's registering to a Call Manager via SCCP.

My ATA was staticly setup as follows

TftpURL 172.30.21.144

UseTftp 1

CA0orCM0: 172.30.21.144

and an IP address/default gateway staticly assigned.

If you are just looking for configs for ATA's with h323 here is a good url.

http://www.cisco.com/pcgi-bin/Support/browse/psp_view.pl?p=Internetworking:H323&s=Implementation_and_Configuration

There is a section titled "VoIP (H.323) with ATA"

You will need the 2.15 or 2.16 version for h323 on the ATA.

To use MGCP or SCCP you will need an MS version (2.15ms or 2.16ms).

Hope this helps,

Stephen

Re: ATA 186 - Can one analog phone call another on same ATA?

Hi

Thanks for solution. It works perfectly.

I have rad abut it but I didnt have MS firmware.

Solution for MAC addresses is like in VG248.

Thanks again

Dubravko

129
Views
4
Helpful
4
Replies
CreatePlease login to create content