Cisco Support Community
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Announcements

Welcome to Cisco Support Community. We would love to have your feedback.

For an introduction to the new site, click here. And see here for current known issues.

New Member

DHCP relay and manual binding problem

I have router R1 with helper-address on its interface:

interface FastEthernet0/0

ip address 10.1.2.1 255.255.255.0

ip helper-address 10.0.0.2

duplex full

I have router R2 with dhcp pool defined (ie. acting as a dhcp server):

ip dhcp pool tftpsrv

host 10.1.2.2 255.255.255.0

hardware-address 0100.10a4.b4d2.af

default-router 10.1.2.1

dns-server 10.1.2.1

I have Win2K client on R1's Fa0/0 interface with MAC 010.a4b4.d2af. It asks for IP address via DHCP and gets nothing. Debug on R2 shows:

Aug 29 13:06:08.694: DHCPD: DHCPDISCOVER received from client 0100.10a4.b4d2.af through relay 10.1.2.1.

Aug 29 13:06:08.694: DHCPD: there is no address pool for 10.1.2.1.

Now, why it says there is no address pool, when there is one?

1 ACCEPTED SOLUTION

Accepted Solutions
Silver

Re: DHCP relay and manual binding problem

It looks like you have configured the hardware address in the client identifier format (required for Microsoft clients) but you should have used the client-identifier command instead:

client-identifier 0100.10a4.b4d2.af

(http://www.cisco.com/univercd/cc/td/doc/product/software/ios122/122cgcr/fipras_r/1rfdhcp.htm#1017558)

This may be why you are not matching your address pool.

2 REPLIES
Silver

Re: DHCP relay and manual binding problem

It looks like you have configured the hardware address in the client identifier format (required for Microsoft clients) but you should have used the client-identifier command instead:

client-identifier 0100.10a4.b4d2.af

(http://www.cisco.com/univercd/cc/td/doc/product/software/ios122/122cgcr/fipras_r/1rfdhcp.htm#1017558)

This may be why you are not matching your address pool.

New Member

Re: DHCP relay and manual binding problem

Yes! That's it. With 'client-identifier' it works fine. Thanks a lot.

230
Views
0
Helpful
2
Replies
CreatePlease login to create content