Cisco Support Community
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
New Member

Nat error: NAT: failed to allocate address

Hi,

I have a problem with one router that is not doing NAT. The error it is sending is this:

NAT: failed to allocate address for 192.168.2.1, list/map 2

I appreciate any help you can provide. Here is the router info:

Router config:

--------------

ip subnet-zero

!

interface FastEthernet0

ip address 192.168.2.1 255.255.255.0

ip nat inside

speed auto

!

interface Serial0

ip address 148.246.xx.zz 255.255.255.252

ip nat outside

no fair-queue

!

ip nat translation timeout 300

ip nat pool PasfinMor 200.39.32.113 200.39.32.117 netmask 255.255.225.248

ip nat inside source list 2 pool PasfinMor overload

ip classless

access-list 2 permit 192.168.2.0 0.0.0.255

access-list 2 deny any

Routing Table:

----------------

Internet_Pasfin_Morelia#sh ip route

Codes: C - connected, S - static, I - IGRP, R - RIP, M - mobile, B - BGP

D - EIGRP, EX - EIGRP external, O - OSPF, IA - OSPF inter area

N1 - OSPF NSSA external type 1, N2 - OSPF NSSA external type 2

E1 - OSPF external type 1, E2 - OSPF external type 2, E - EGP

i - IS-IS, L1 - IS-IS level-1, L2 - IS-IS level-2, ia - IS-IS inter area

* - candidate default, U - per-user static route, o - ODR

P - periodic downloaded static route

Gateway of last resort is 148.246.82.53 to network 0.0.0.0

200.39.32.0/29 is subnetted, 1 subnets

C 200.39.32.112 is directly connected, FastEthernet0

10.0.0.0/30 is subnetted, 2 subnets

C 10.10.1.0 is directly connected, Tunnel2

C 10.10.3.0 is directly connected, Tunnel1

S 192.168.1.0/24 is directly connected, Tunnel2

148.246.0.0/16 is variably subnetted, 2 subnets, 2 masks

C 148.246.82.52/30 is directly connected, Serial0

C 148.246.87.221/32 is directly connected, Loopback0

C 192.168.2.0/24 is directly connected, FastEthernet0

S 192.168.3.0/24 is directly connected, Tunnel1

S* 0.0.0.0/0 [1/0] via 148.246.82.53

Internet_Pasfin_Morelia#ping

Protocol [ip]:

Target IP address: www.cisco.com

Repeat count [5]:

Datagram size [100]:

Timeout in seconds [2]:

Extended commands [n]: y

Source address or interface: 192.168.2.1

Type of service [0]:

Set DF bit in IP header? [no]:

Validate reply data? [no]:

Data pattern [0xABCD]:

Loose, Strict, Record, Timestamp, Verbose[none]:

Sweep range of sizes [n]:

Type escape sequence to abort.

Sending 5, 100-byte ICMP Echos to 198.133.219.25, timeout is 2 seconds:

02:05:54: NAT: address not stolen for 192.168.2.1, proto 1 port 2582

02:05:54: NAT: failed to allocate address for 192.168.2.1, list/map 2

02:05:54: NAT: translation failed (E), dropping packet s=192.168.2.1 d=198.133.2

19.25.

02:05:56: NAT: address not stolen for 192.168.2.1, proto 1 port 2583

02:05:56: NAT: failed to allocate address for 192.168.2.1, list/map 2

02:05:56: NAT: translation failed (E), dropping packet s=192.168.2.1 d=198.133.219.25.

4 REPLIES
New Member

Re: Nat error: NAT: failed to allocate address

Sorry, where it says:

ip nat pool PasfinMor 200.39.32.113 200.39.32.117 netmask 255.255.225.248

it shuold say:

ip nat pool PasfinMor 200.39.32.113 200.39.32.117 netmask 255.255.255.248

New Member

Re: Nat error: NAT: failed to allocate address

hello,

1st. Does the router have any inbound acl blocking ?

2nd. check if the ip pool was full before the ping test

3rd. try putting Access-list 177 permit icmp any any

and check the reusult.

hope ths helps,,,

PT

New Member

Re: Nat error: NAT: failed to allocate address

Are you using secondary IP address? Because you showed on the configuration

interface FastEthernet0

ip address 192.168.2.1 255.255.255.0

ip nat inside

speed auto

But on ip table route show:

Internet_Pasfin_Morelia#sh ip route

200.39.32.0/29 is subnetted, 1 subnets

C 200.39.32.112 is directly connected, FastEthernet0

In this case how have you configured "ip nat inside" and "ip nat outside"?

New Member

Re: Nat error: NAT: failed to allocate address

After checking everything again on the router, including the acls, we upgraded the IOS to c1700-sy-mz.122-7c.bin (used to be 12.1) and it began to work without any problem. No changes to the router config.

Thanks to everyone who answered.

483
Views
0
Helpful
4
Replies
CreatePlease to create content