Cisco Support Community
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
New Member

OSPF bug on 7200

Hi everybody.

I have two Cisco 7200VXR routers connected via ATM-E3 link (PA-A3-E3 cards). Sometimes (approximately once per week) after link down/up flow (CRC level on ATM interface in this short time increase) I have a serious problems with OSPF.

Routers has established neighbor adjancencies:

bazilio>sh ip ospf neighbor

Neighbor ID Pri State Dead Time Address Interface

193.254.221.3 1 FULL/BDR 00:00:39 193.125.78.165 FastEthernet0/0.9

193.254.221.4 0 FULL/ - 00:00:35 193.125.78.82 ATM1/0.2

bazilio>

Routers has networks in link state fatabase:

bazilio>sh ip ospf database | inc 193.125.78.208

...

193.125.78.208 193.254.221.4 665 0x80000322 0x0013770

but has no same networks in routing table:

bazilio>sh ip route 193.125.78.208

% Network not in table

In this state OSPF may stay hours. The workaround is "clear ip ospf process" command. This takes place on all IOSes (including 123-3a).

Does anybody know how can I solve this problem ? Does migration from OSPF to EIGRP or IS-IS solve it ?

23 REPLIES
VIP Purple

Re: OSPF bug on 7200

Hello,

can you post the configs of both routers ?

You might want to check out this document:

Why Are Some OSPF Routes in the Database but Not in the Routing Table?

http://www.cisco.com/en/US/partner/tech/tk365/tk480/technologies_tech_note09186a008009481a.shtml

Regards,

GP

New Member

Re: OSPF bug on 7200

Please post

sh ip o d net 193.125.78.208

Silver

Re: OSPF bug on 7200

is your next hop from the sh ip ospf database pingable ?

New Member

Re: OSPF bug on 7200

Nexthop (193.125.78.82) is pingable, telnetable and moreover according to "sh ip ospf neig" OSPF hello messages sends and receives each 40 seconds.

New Member

Re: OSPF bug on 7200

Ok.

bazilio>sh ip o d net 193.125.78.208

OSPF Router with ID (193.125.78.245) (Process ID 1)

bazilio>

Gold

Re: OSPF bug on 7200

It's probably not a net--is it an external? Try

show ip ospf data detail extern 193.125.78.208

:-)

Russ

New Member

Re: OSPF bug on 7200

Please also try it without the detail keyword:

show ip ospf data extern 193.125.78.208

New Member

Re: OSPF bug on 7200

I will post result of this command when ospf troubles later (I need wait this event), but now when ospf works correct I have:

bazilio#sh ip ospf database external x.x.x.208

OSPF Router with ID (x.x.x.245) (Process ID 1)

Type-5 AS External Link States

Routing Bit Set on this LSA

LS age: 1597

Options: (No TOS-capability, DC)

LS Type: AS External Link

Link State ID: x.x.x.208 (External Network Number )

Advertising Router: 193.254.221.4

LS Seq Number: 8000015C

Checksum: 0xA4AD

Length: 36

Network Mask: /28

Metric Type: 2 (Larger than any link state path)

TOS: 0

Metric: 20

Forward Address: 0.0.0.0

External Route Tag: 0

bazilio#sh ip ospf database ext 0.0.0.0

OSPF Router with ID (x.x.x.245) (Process ID 1)

Type-5 AS External Link States

Routing Bit Set on this LSA

LS age: 1647

Options: (No TOS-capability, DC)

LS Type: AS External Link

Link State ID: 0.0.0.0 (External Network Number )

Advertising Router: 193.254.221.4

LS Seq Number: 800010D4

Checksum: 0x72B9

Length: 36

Network Mask: /0

Metric Type: 2 (Larger than any link state path)

TOS: 0

Metric: 1

Forward Address: 0.0.0.0

External Route Tag: 1

bazilio#

I put configuration of both routers to

http://www.univ.kiev.ua/~roman/ospf/

You can access to routers via test account. Ssh to 193.125.78.250, use 'test' as login, 'ospf_test' as password, next telnet to router (tom or bazilio). Use the same login and password.

Gold

Re: OSPF bug on 7200

The router thinks these routes are valid, and installed in the local routing table--"Routing Bit Set on this LSA." Are they always out of the routing table, or just sometimes, or (?)....

:-)

Russ.W

New Member

Re: OSPF bug on 7200

It is not permanet situation. This happens sometimes, after series of E3 link down-up flaping.

Gold

Re: OSPF bug on 7200

How often does it happen? We'd need this output, plus show ip route for those routes, when it's actually happening, to figure out why OSPF won't install them.

:-)

Russ.W

New Member

Re: OSPF bug on 7200

When 193.125.78.208/28 is not in routing table, the

"show ip ospf database ext 193.125.78.208" command

produce:

OSPF Router with ID (193.125.78.245) (Process ID 1)

Type-5 AS External Link States

Routing Bit Set on this LSA

LS age: 1074

Options: (No TOS-capability, DC)

LS Type: AS External Link

Link State ID: 193.125.78.208 (External Network Number )

Advertising Router: 193.254.221.4

LS Seq Number: 80000293

Checksum: 0x33E6

Length: 36

Network Mask: /28

Metric Type: 2 (Larger than any link state path)

TOS: 0

Metric: 20

Forward Address: 0.0.0.0

External Route Tag: 0

New Member

Re: OSPF bug on 7200

AFAIK if it says routing bit set on lsa, then it should appear in the main routing table, so it looks like you have a bug, and should start by upgrading your code. What IOS are you running now?

New Member

Re: OSPF bug on 7200

But instead installed in routing table route I have:

bazilio>show ip route 193.125.78.208

% Subnet not in table

My IOS version is c7200-js-mz.123-3.bin

New Member

Re: OSPF bug on 7200

That looks like a bug to me. I would try changing to different code, perhaps the latest mainline 12.2 if it has the features you need.

New Member

Re: OSPF bug on 7200

Really, it looks like a bug. I forgot sad that "clear ip ospf process" command is not single solution. Sometimes at night, after link down/up flap event routes disappear from routing table, but some hours later, after second link down/up flap event routes appear in routing table again. I try to roll back to 12.2 IOS code.

New Member

Re: OSPF bug on 7200

I changed IOS to 122-15T2 one week ago. OSPF works correct!!!

But sometimes, my PA-A3-E3 ATM subinterface hangs

(ospf switches routes to backup interface). I use shutdown/no shutdown or clear interface atm1/0 as solution. But this is another story :)

Bronze

Re: OSPF bug on 7200

Here's a shot in the dark - Is there a "distribute-list in" command that blocks that LSA from populating the routing table?

Mark

New Member

Re: OSPF bug on 7200

I have no any distribute-lists:

!

router ospf 1

log-adjacency-changes

area 0 authentication message-digest

summary-address 193.125.79.128 255.255.255.240

summary-address 10.21.0.0 255.255.0.0

redistribute connected subnets

redistribute static subnets

passive-interface default

no passive-interface FastEthernet0/0.9

no passive-interface ATM1/0.2

network 193.125.78.80 0.0.0.3 area 0

network 193.125.78.96 0.0.0.31 area 0

network 193.125.78.160 0.0.0.15 area 0

network 193.125.78.232 0.0.0.7 area 0

default-information originate

!

New Member

Re: OSPF bug on 7200

Yes. It is the external route. See my previous post.

New Member

Re: OSPF bug on 7200

I put configuration of both routers to

http://www.univ.kiev.ua/~roman/ospf/

Bronze

Re: OSPF bug on 7200

What is the subnet mask on your interface fastethernet0/0.9? If it overlaps with the the subnet mask for your external route in the LSA 193.125.78.208 advertised by 193.254.221.4 over your WAN link, OSPF may have problems and not run properly.

HTH

Mark

New Member

Re: OSPF bug on 7200

Fa0/0.9 has ip address 193.125.78.161 255.255.255.240, ATM1/0.2 193.125.78.81 255.255.255.252. It is not overlap.

232
Views
0
Helpful
23
Replies
CreatePlease to create content