Cisco Support Community
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Announcements

Welcome to Cisco Support Community. We would love to have your feedback.

For an introduction to the new site, click here. And see here for current known issues.

New Member

Troubleshooting VSOM&VSMC metrics to fix Load Average alerts

Hello everybody! I have been having some problems making sense of the various metrics in the Cisco video surveillance that allow you to monitor performance. I have a server that is generating alerts about the load average being critical. After login in the terminal and reviewing the information from “top” command I can see that the load average is 7.82, 6.23, 6.40. I have seen the numbers go up much higher than what I am reporting. When I compare the output from "top" command to the daily graph found in VSMC page the number don’t make sense. The VSMC graphs show the system operating within normal loads. I also looked at the “Hardware Status” page under VSMC and found that the system Load Average is 177%. How does the system calculate the Load Average reported in VSMC? Am I reading the daily graphs correctly? How can I determine what is causing the Load Average alert to be trigger?

pic1.png

pic2.png

pic3.png

pic4.png

Load.GIF

6 REPLIES
Silver

Troubleshooting VSOM&VSMC metrics to fix Load Average alerts

It appears as though you are running VSM7 on a CIVS-MSP-4RU.  These are *extremely* old servers and I believe the metric thresholds are designed and tuned for CPS / UCS hardware platforms.  Your mileage will surely vary on a very old and (likely) unsupported hardware platform.  You may wish to check with TAC.

How many streams are concurrently running on the platform?

Scott Olsen
Solutions Specialist
Bulletproof Solutions Inc.
Web: www.bulletproofsi.com


Scott Olsen Solutions Specialist Bulletproof Solutions Inc. Web: www.bulletproofsi.com
New Member

Troubleshooting VSOM&VSMC metrics to fix Load Average alerts

I have 190 streams MPEG_4 4cif 704X480 10 frames. I had the same problem with the metrics in 6.x version. I was wondering what the system uses to calculate the Load Average? Is it a combination of CPU, memory usages, and disk I/O over a period of time?

New Member

Troubleshooting VSOM&VSMC metrics to fix Load Average alerts

HI Emanuel,

We have seen this before. How many cameras do you have per server? How is your I/O? Do you have lots of clients viewing video? I guarantee TAC knows all about this problem.

My bet is that you are running a lot of cameras at low bitrare and you also have lots of SASD clients. Just a hunch.

Good luck!

New Member

Troubleshooting VSOM&VSMC metrics to fix Load Average alerts

csit-svr-cam-1:~ # iostat -d -x 5 3
Linux 2.6.16.46-0.12-smp (csit-svr-cam-1)       01/09/14

Device:    rrqm/s wrqm/s   r/s   w/s  rsec/s  wsec/s    rkB/s    wkB/s avgrq-sz avgqu-sz   await  svctm  %util
sda          0.47   3.26  1.74  1.03   80.47   35.88    40.23    17.94    41.95     0.19   68.71  26.05   7.23
sdb          0.01   9.76 13.10 49.69  116.21 1342.39    58.11   671.20    23.23     0.17    2.65   9.27  58.20
sdc          0.32   7.06 31.49 62.24 1244.84  543.81   622.42   271.91    19.08     1.34   14.28   8.31  77.89

Device:    rrqm/s wrqm/s   r/s   w/s  rsec/s  wsec/s    rkB/s    wkB/s avgrq-sz avgqu-sz   await  svctm  %util
sda          0.20   3.19  2.79  0.60   67.07   31.94    33.53    15.97    29.18     0.55  163.29  62.12  21.08
sdb          0.00  23.35 11.98 86.63   99.00 35470.06    49.50 17735.03   360.73    18.54  185.45   7.42  73.13
sdc          0.00   0.00  5.99 15.97  105.39  701.40    52.69   350.70    36.75     2.85  132.22  33.16  72.81

Device:    rrqm/s wrqm/s   r/s   w/s  rsec/s  wsec/s    rkB/s    wkB/s avgrq-sz avgqu-sz   await  svctm  %util
sda          0.00   2.60  1.20  0.40    9.60   25.60     4.80    12.80    22.00     0.03   21.00  15.50   2.48
sdb          0.00   9.20 16.60 77.80  136.00 21927.20    68.00 10963.60   233.72    10.26  114.64   5.10  48.16
sdc          0.00   0.80  7.20 28.80  115.20 1336.60    57.60   668.30    40.33     1.22   34.02  17.13  61.68

New Member

Troubleshooting VSOM&VSMC metrics to fix Load Average alerts

We too had this problem. And it is simply that there are "too many" cameras on the media server, as has been mentioned in this thread. Like you, we had the same number of cameras on 6.x but got all these load average errors on 7.x. The thing is the 6.x platform was also oversubscribed, but in 7.x the health monitering reaches out and tells you that is the case. In 6.x it chugs along and no one is the wiser. It has simply always been this way, but now you are aware due to the improved health monitering in 7.x

The solution is to carve out some of the more often viewed cameras onto a 1RU server. Reducing by 30 or 40 cameras should take care of it.

Doing nothing means you'll be revving the server. You made it this far so maybe that is OK, but in 7.x you are alerted when you reach the max supported threshhold. Be warned!

New Member

Troubleshooting VSOM&VSMC metrics to fix Load Average alerts

I've been fighting the same issues but I can answer your first question, they appear to be calculating Load as "load average"/"Number of Logical CPUs" x 100, so for a quad-core system load averages above 3.2(80%) will trigger the alert.

Reducing the number of streams per media server is the only way I've managed to lower load so far, i'd have ignored the alert but I'm/was? experiencing stability issues (once a month sometimes twice a week all streams stop until the services are restarted ).

Other thoughts

The new server I spun up (Media Server only) seems to be able to handle more streams so I may look at running Operation Manager on a dedicated server.

I'm running Virtualized on UCS B-series using CPS-SS-4U for storage.

721
Views
0
Helpful
6
Replies