Cisco Support Community
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
cancel

Nexus 1000v lacp "mode active"

Dear all,

today I installed my Lab new with ESXI 4.1 and the newest NX release. Everything fine.

But for my systemuplink I would like to use 2 Ports. I tried to configure a channel with "mode active" on all sites. This was not working only "mode on" was working. The Channel is configured in the "system-uplink" Portgroup. I use a 2960-8 Switch on the other side

Any Ideas?

I found a later discussion but without any solution...

thanks in advance

regards,

Sebastian

1 ACCEPTED SOLUTION

Accepted Solutions
Community Member

Re: Nexus 1000v lacp "mode active"

Hi Sebastian,

If you are configuring LACP on uplinks carrying system VLANs, please make sure to configure the following on the upstream switch.

On the Upstream Port Channel Interface (Po1):

spanning-tree portfast trunk

On the Member ports of the Upstream Port Channel Interface: (Gig0/2, Gig0/4)

spanning-tree portfast trunk

Once you make the above configuration changes, please change the mode to "active" on the member ports of the Upstream switch.

channel-group 1 mode active

After making the above configuration changes, the portchannel should come up on both the N1K as well as the Upstream switch.

Please verify with the show port-channel summary(N1K) and show etherchannel 1 summary on Upstream.

Please let me know if you have more questions.

Thanks,

Vishnu

4 REPLIES
Community Member

Re: Nexus 1000v lacp "mode active"

Hi Sebastian,

Can you copy/paste the configuration for :

    o 2960-8 Switch ports (member and Port Channel interface)

    o N1K port profile used for the VEM system uplinks ?

How many system links have been configured to be part of an LACP channel ?

Thanks,

Vishnu

Re: Nexus 1000v lacp "mode active"

Hi Vishnu,

here my config (currently like I told no LACP "mode on"):

SWITCH

interface GigabitEthernet0/2
switchport mode trunk
channel-group 1 mode on

interface GigabitEthernet0/4
switchport mode trunk
channel-group 1 mode on

interface Port-channel1
switchport mode trunk

2960-LAB-1#sh int trunk

Port        Mode         Encapsulation  Status        Native vlan
Po1         on           802.1q         trunking      1

Port        Vlans allowed on trunk
Po1         1-4094

Port        Vlans allowed and active in management domain
Po1         1-3,6-7,17-18,20,40,243

Port        Vlans in spanning tree forwarding state and not pruned
Po1         1-3,6-7,17-18,20,40,243

Nexus Portchannel, still in "mode active", but seem to work with Switch in "mode on"

Nexus-1# sh port-profile name system-uplink
port-profile system-uplink
  description:
  type: ethernet
  status: enabled
  capability l3control: no
  pinning control-vlan: -
  pinning packet-vlan: -
  system vlans: 6,243
  port-group: system-uplink
  max ports: -
  inherit:
  config attributes:
    switchport mode trunk
    switchport trunk allowed vlan 1-40,243
    channel-group auto mode active
    no shutdown
  evaluated config attributes:
    switchport mode trunk
    switchport trunk allowed vlan 1-40,243
    channel-group auto mode active
    no shutdown
  assigned interfaces:
    port-channel1
    Ethernet3/1 (member of port-channel1)
    Ethernet3/3 (member of port-channel1)
Nexus-1#

Community Member

Re: Nexus 1000v lacp "mode active"

Hi Sebastian,

If you are configuring LACP on uplinks carrying system VLANs, please make sure to configure the following on the upstream switch.

On the Upstream Port Channel Interface (Po1):

spanning-tree portfast trunk

On the Member ports of the Upstream Port Channel Interface: (Gig0/2, Gig0/4)

spanning-tree portfast trunk

Once you make the above configuration changes, please change the mode to "active" on the member ports of the Upstream switch.

channel-group 1 mode active

After making the above configuration changes, the portchannel should come up on both the N1K as well as the Upstream switch.

Please verify with the show port-channel summary(N1K) and show etherchannel 1 summary on Upstream.

Please let me know if you have more questions.

Thanks,

Vishnu

Re: Nexus 1000v lacp "mode active"

Thanks Vishnu

That was the key...

Always a pleasure to work with the cisco guys here

have a nice time

- Sebastian

1202
Views
0
Helpful
4
Replies
CreatePlease to create content