Cisco Support Community
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Announcements

Welcome to Cisco Support Community. We would love to have your feedback.

For an introduction to the new site, click here. And see here for current known issues.

New Member

100 % cpu utilisation

  • Conversation started today
  • Rohit Saurav

    8:55pm

    Rohit Saurav

    Hi ,

    My Egress router 2951 is experiencing 100%  high cpu utilization periodically , leading loss of session .can't able to ping the devices and lot more.  The RX and TX load is completly utililzed.

    Please give your suggestion soon.

    IOS image is: c2951-universalk9-mz.SPA.151-4.M4.bin.

    and some outputs: GigabitEthernet0/2 is up, line protocol is up    Hardware is PQ3_TSEC, address is acf2.c56d.90e2 (bia acf2.c56d.90e2)   Description: ## GL LAN ##   Internet address is 121.241.126.81/28 MTU 1500 bytes, BW 10000 Kbit/sec, DLY 100 usec,        reliability 243/255, txload 255/255, rxload 255/255   Encapsulation ARPA, loopback not set   Keepalive set (10 sec)   Full Duplex, 100Mbps, media type is RJ45   output flow-control is unsupported, input flow-control is unsupported   ARP type: ARPA, ARP Timeout 02:00:00   Last input 00:00:00, output 00:00:00, output hang never   Last clearing of "show interface" counters never   Input queue: 3/75/106/0 (size/max/drops/flushes); Total output drops: 9671865   Queueing strategy: fifo   Output queue: 0/40 (size/max)   30 second input rate 17622000 bits/sec, 14770 packets/sec   30 second output rate 50965000 bits/sec, 7172 packets/sec      37029519051 packets input, 12104220500074 bytes, 0 no buffer      Received 3597691 broadcasts (0 IP multicasts)      0 runts, 0 giants, 12 throttles      241694636 input errors, 0 CRC, 0 frame, 241694636 overrun, 0 ignored      0 watchdog, 587291 multicast, 0 pause input      32625713765 packets output, 26488083991281 bytes, 0 underruns      0 output errors, 0 collisions, 1 interface resets      322562 unknown protocol drops      0 babbles, 0 late collision, 0 deferred      1 lost carrier, 0 no carrier, 0 pause output      0 output buffer failures, 0 output buffers swapped out GigabitEthernet0/2.1 is up, line protocol is up    Hardware is PQ3_TSEC, address is acf2.c56d.90e2 (bia acf2.c56d.90e2)   Description: ## GL LAN ##   MTU 1500 bytes, BW 100000 Kbit/sec, DLY 100 usec,       reliability 243/255, txload 255/255, rxload 255/255   Encapsulation ARPA   ARP type: ARPA, ARP Timeout 02:00:00   Keepalive set (10 sec)

10 REPLIES
Hall of Fame Super Gold

100 % cpu utilisation

Duplicate posts. 

Hall of Fame Super Gold

Re: 100 % cpu utilisation

reliability 243/255

1.  You are getting a lot of line errors.  A LOT!  This potentially could be caused by a line fault.  The numerator and denominator of "reliability" should always be 255/255.

txload 255/255, rxload 255/255

2.   Both "txload" and "rxload" are showing 255/255.  This means that something is smashing your WAN link or you are pushing more traffic than what your router can perform.  There could also be a potential routing issue.

New Member

Re: 100 % cpu utilisation

Leo,

Sh how it can be resovled . share the complete command. As the interface gig 0/2 is connected on LAN side.

New Member

Re: 100 % cpu utilisation

topology is ---

2951 router-----public  L2 switch

                                   |

                                   |

             ---------------------------------------

             |        |           |            |

          ASA   ASA     ASA     Proxy server

New Member

Re: 100 % cpu utilisation

Leo ,

How can i increase the reliability and reduce the RX,TX ,.

Please provide the commands and more findind method

Hall of Fame Super Gold

Re: 100 % cpu utilisation

Rohit,

You have a cable issue.  No command can fix this.

Fix the cable issue and maybe the over-utilization of the link is caused by re-tries.

Another thing, what is the bandwidth of your WAN?

New Member

Re: 100 % cpu utilisation

Leo ,

I have sent sh tech output ,please go through it and other thing how i can get to knw the cpu capacity to handle the load of traffic. waht is the hardware capacity of CPU (in MB). if any idea .pls share.

Hall of Fame Super Gold

Re: 100 % cpu utilisation

I have sent sh tech output ,please go through it and other thing how i can get to knw the cpu capacity to handle the load of traffic. waht is the hardware capacity of CPU (in MB). if any idea .pls share.

Rohit,

Please read what I've posted.

You have a CABLE ISSUE.  If you can't/don't fix a simple cable issue, your config becomes irrelevant.

What is the bandwidth of your WAN link?

New Member

Re: 100 % cpu utilisation

Leo,

the total bandwith is 134 mbps. and these are divided on the interface by 70 mbps and 64 mbps.

and sir how you can say that it is a cabling issue.

Hall of Fame Super Gold

100 % cpu utilisation

and sir how you can say that it is a cabling issue.

Rohit,

Did you see my post (on 17 October 2013)?  Did you see how I've highlighted the result from your "sh interface" which points to a cable issue?

269
Views
0
Helpful
10
Replies
CreatePlease login to create content