Cisco Support Community
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Announcements

Welcome to Cisco Support Community. We would love to have your feedback.

For an introduction to the new site, click here. And see here for current known issues.

New Member

Applied CBWFQ to ATM pvc, but QoS not working, see config

Hello,

I have applied CBWFQ config to 7200 router ATM pvc, but when I send 2 test files of 200Mbit from the LAN port over the ATM pvc, one from class LBE (lower than best effort using CS1) and one from class default, QoS is not working.

Looking at the stats using 'policy-map int atm 1/0.188 vc 100/192' the packets have been transmitted in class CS1 ok, but it also appears that no packets/bytes have been matched.

Please see my cut down config, showing the 2 classes, policy map and show commands.

Has anybody got any ideas what I have done wrong?

Would appreciate some help. Thanks in advance.

regards

mark

5 REPLIES

Re: Applied CBWFQ to ATM pvc, but QoS not working, see config

I think if you need strict prioritization with your QoS, you should use Low Latency Queueing. With CBWFQ, the QoS will not take effect until the link is congested. It seems that you have a lot of bandwidth and the link is not yet congested that's why it's not in effect.

http://www.cisco.com/en/US/products/sw/iosswrel/ps1830/products_white_paper09186a0080087a84.shtml

"To characterize a class, you assign it bandwidth, weight, and maximum packet limit. The bandwidth assigned to a class is the guaranteed bandwidth delivered to the class during congestion."

HTH

Pat

New Member

Re: Applied CBWFQ to ATM pvc, but QoS not working, see config

Pat,

The link is a 25Mbps ATM pvc. I did fully congested the link by sending one 200Mbit file from class LBE (CS1) and at the same time one 200Mbit file from default class.

Both arrived (via ftp) in around 18sec. The default class therefore did not receive any more bandwidth than the LBE class.

regards

mark

New Member

Re: Applied CBWFQ to ATM pvc, but QoS not working, see config

Has anybody else got any idea why the CBWFQ congestion management is not working?

thanks

mark

Re: Applied CBWFQ to ATM pvc, but QoS not working, see config

Hello,

looks like you did not overload the interface.

CBWFQ will only care about packets QUEUED, i.e. if no overload condition exits, then no packets are "matched". TCP will adjust to the available bandwidth ... thus the interface might not have been overloaded. Basically then you do not test your CBWFQ config.

On the other hand, 200 MB and 18 seconds give about 90 Mbps!?! So I am not sure about your measurements.

First imho you should check, whether a SINGLE download could potentially fill the pipe, i.e. achieve the full throughput of 25 Mbps.

Additionally UDP flooding the link would make sure there is an overload condition.

Regards, Martin

New Member

Re: Applied CBWFQ to ATM pvc, but QoS not working, see config

Hi Martin,

I'm keeping you busy at the moment, hope you are well.

The files I sent were 200Mbit not Bytes in size. Thus 2 x 200Mbit files sent together down 25Mbit line arriving in 18sec is reasonable.

I have already tried the same policy on a serial line and tested with suitable size files (via FTP), and it all tested as expected.The TCP windowing did not affect my results.

Thanks again

Mark

166
Views
0
Helpful
5
Replies
CreatePlease login to create content