Cisco Support Community
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Announcements

Welcome to Cisco Support Community. We would love to have your feedback.

For an introduction to the new site, click here. And see here for current known issues.

New Member

E1 issue

Hi Sir,

I have installed an NM-2CE1T1-PRI network module on a Cisco 3845 ISR, connected to an E1 line using cable CAB-E1-RJ45BNC.

The configuration is as follows:

!

card type e1 1

!

controller E1 1/0

channel-group 0 unframed

!

interface Serial1/0:0

ip address 1.1.x.x.255.255.252

!

The router is connected to a remote router over the E1 line. I received the following error messages showing controller E1 1/0 going up and down:

*Sep 27 14:14:24 CCT: %CONTROLLER-5-UPDOWN: Controller E1 1/0, changed state to up

*Sep 27 14:14:26 CCT: %LINK-3-UPDOWN: Interface Serial1/0:0, changed state to up

*Sep 27 14:14:27 CCT: %CONTROLLER-5-UPDOWN: Controller E1 1/0, changed state to down (LOS detected)

*Sep 27 14:14:28 CCT: %CONTROLLER-5-UPDOWN: Controller E1 1/0, changed state to up

*Sep 27 14:14:29 CCT: %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface Serial1/0:0, changed state to up

*Sep 27 14:14:31 CCT: %CONTROLLER-5-UPDOWN: Controller E1 1/0, changed state to down (LOS detected)

*Sep 27 14:14:32 CCT: %CONTROLLER-5-UPDOWN: Controller E1 1/0, changed state to up

*Sep 27 14:14:34 CCT: %CONTROLLER-5-UPDOWN: Controller E1 1/0, changed state to down (LOS detected)

*Sep 27 14:14:34 CCT: %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface Serial1/0:0, changed state to down

*Sep 27 14:14:35 CCT: %CONTROLLER-5-UPDOWN: Controller E1 1/0, changed state to up

*Sep 27 14:14:36 CCT: %CONTROLLER-5-UPDOWN: Controller E1 1/0, changed state to down (LOS detected)

*Sep 27 14:14:37 CCT: %CONTROLLER-5-UPDOWN: Controller E1 1/0, changed state to up

*Sep 27 14:14:38 CCT: %CONTROLLER-5-UPDOWN: Controller E1 1/0, changed state to down (LOS detected)

*Sep 27 14:14:40 CCT: %LINK-5-CHANGED: Interface Serial1/0:0, changed state to reset

I yet to perform a hard plug loopback test on the RJ-45 E1 port. However from the error messages above, is it indicative of a port problem or line problem?

Please advise.

Thank you.

B.Rgds,

Lim TS

6 REPLIES

Re: E1 issue

Hi Lim,

The controller is actually getting a LOS(loss of signal). It is basically a line problem

Make sure the framing and line codes match on both sides.

Try changing the frame mode

you can check the current settings from sh controllers e1 1/0

http://www.cisco.com/univercd/cc/td/doc/product/access/multicon/3810soft/swcfg/sportcfg.htm#1032215

HTH, rate if it does

Narayan

New Member

Re: E1 issue

Hi Narayan,

My E1 controller is configured for the following settings:

Framing is UNFRAMED, Line Code is HDB3, Clock Source is Line.

as indicated in the output of "sh controller e1 1/0 brief" below:

Router#sh controller e1 1/0 brief

E1 1/0 is down.

Applique type is Channelized E1 - balanced

Receiver has loss of signal.

alarm-trigger is not set

Framing is UNFRAMED, Line Code is HDB3, Clock Source is Line.

Module type is Channelized E1/T1 PRI

Version info Firmware: 0000001D, FPGA: 0

Hardware revision is 0.0 , Software revision is 29

Protocol revision is 1

number of CLI resets is 1

Last clearing of alarm counters 13w2d

receive remote alarm : 0,

transmit remote alarm : 0,

receive AIS alarm : 0,

transmit AIS alarm : 0,

loss of frame : 0,

loss of signal : 1,

Loopback test : 0,

transmit AIS in TS 16 : 0,

receive LOMF alarm : 0,

transmit LOMF alarm : 0,

MIB data updated every 10 seconds.

Data in current interval (10 seconds elapsed):

0 Line Code Violations, 0 Path Code Violations

0 Slip Secs, 0 Fr Loss Secs, 0 Line Err Secs, 0 Degraded Mins

0 Errored Secs, 0 Bursty Err Secs, 0 Severely Err Secs, 4 Unavail Secs

Total Data (last 24 hours)

0 Line Code Violations, 0 Path Code Violations,

0 Slip Secs, 0 Fr Loss Secs, 0 Line Err Secs, 0 Degraded Mins,

0 Errored Secs, 0 Bursty Err Secs, 0 Severely Err Secs, 86400 Unavail Secs

Router#

Should I check with the telco what framing and line code I should be configuring?

Thank you.

B.Rgds,

Lim TS

Silver

Re: E1 issue

Please check below link if you did not read it. You can double confirm the loopback plug is wired correctly.

http://www.cisco.com/en/US/tech/tk713/tk628/technologies_tech_note09186a008010059a.shtml

Please provide the 'show interface' & 'show controller" then it will tell lots of info.

Check below for troubleshooting E1:

http://www.cisco.com/en/US/tech/tk713/tk628/technologies_tech_note09186a00800a70fb.shtml

Hope this helps.

New Member

Re: E1 issue

Hi,

I'm aware of the RJ-45 hard plug loopback test. But I yet to perform the test. Just want to know if the error messages are indicating port problem or line problem.

Below is outputs of "sh controller e1 1/0 brief" and "sh int s 1/0:0".

Router#sh controller e1 1/0 brief

E1 1/0 is down.

Applique type is Channelized E1 - balanced

Receiver has loss of signal.

alarm-trigger is not set

Framing is UNFRAMED, Line Code is HDB3, Clock Source is Line.

Module type is Channelized E1/T1 PRI

Version info Firmware: 0000001D, FPGA: 0

Hardware revision is 0.0 , Software revision is 29

Protocol revision is 1

number of CLI resets is 1

Last clearing of alarm counters 13w2d

receive remote alarm : 0,

transmit remote alarm : 0,

receive AIS alarm : 0,

transmit AIS alarm : 0,

loss of frame : 0,

loss of signal : 1,

Loopback test : 0,

transmit AIS in TS 16 : 0,

receive LOMF alarm : 0,

transmit LOMF alarm : 0,

MIB data updated every 10 seconds.

Data in current interval (10 seconds elapsed):

0 Line Code Violations, 0 Path Code Violations

0 Slip Secs, 0 Fr Loss Secs, 0 Line Err Secs, 0 Degraded Mins

0 Errored Secs, 0 Bursty Err Secs, 0 Severely Err Secs, 4 Unavail Secs

Total Data (last 24 hours)

0 Line Code Violations, 0 Path Code Violations,

0 Slip Secs, 0 Fr Loss Secs, 0 Line Err Secs, 0 Degraded Mins,

0 Errored Secs, 0 Bursty Err Secs, 0 Severely Err Secs, 86400 Unavail Secs

Router#

Router#sh int s 1/0:0

Serial1/0:0 is reset, line protocol is down

Hardware is M32X with CSU/DSU

MTU 1500 bytes, BW 2048 Kbit, DLY 20000 usec,

reliability 176/255, txload 1/255, rxload 1/255

Encapsulation HDLC, loopback not set

Keepalive set (10 sec)

Last input 13w2d, output 13w2d, output hang never

Last clearing of "show interface" counters 13w2d

Input queue: 0/75/10/0 (size/max/drops/flushes); Total output drops: 0

Queueing strategy: weighted fair

Output queue: 0/1000/64/0 (size/max total/threshold/drops)

Conversations 0/1/256 (active/max active/max total)

Reserved Conversations 0/0 (allocated/max allocated)

Available Bandwidth 1536 kilobits/sec

5 minute input rate 0 bits/sec, 0 packets/sec

5 minute output rate 0 bits/sec, 0 packets/sec

4 packets input, 1005 bytes, 0 no buffer

Received 4 broadcasts, 0 runts, 0 giants, 0 throttles

56 input errors, 0 CRC, 0 frame, 0 overrun, 0 ignored, 0 abort

4 packets output, 1005 bytes, 0 underruns

0 output errors, 0 collisions, 267871 interface resets

0 output buffer failures, 0 output buffers swapped out

10 carrier transitions

Timeslot(s) Used: 0-31(UNFRAMED), Transmitter delay is 0 flags

Router#

Please help.

Thank you.

B.Rgds,

Lim TS

Silver

Re: E1 issue

Hi Lim, I suspect there is cable or the PTT problem. Could you check the troubleshoot link that I provided before ? And please check w/ PTT for the correct / suggested config. for the router. I am sorry that I am located at HK that the Internet access still unstable, I am hardly access this forum at the moment.

Hope this helps.

New Member

Re: E1 issue

Hi Jack,

I've done the hard plug loopback test on the E1 ports today. Results are positive; the pings with various data patterns resulted in no interface error counters.

I'm checking with the telco on the correct/suggested config for the E1 controller (e.g. framing, linecode, etc).

I have similar setup using the VWIC2-2MFT-T1/E1 + CAB-E1-RJ45BNC at another customer site, which work fine. Not sure about this NM-2CE1T1-PRI.

Will keep you guys posted the next time I test the line.

Thank you.

B.Rgds,

Lim TS

765
Views
0
Helpful
6
Replies
CreatePlease to create content