Cisco Support Community
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Announcements

Welcome to Cisco Support Community. We would love to have your feedback.

For an introduction to the new site, click here. And see here for current known issues.

New Member

Getting very slow DSL speed on my 1721 router

I have a 1721 with an ethernet WIC cloned to a dialer interface. The WIC goes out to a DSL modem. My issue is that ever since I deployed this router, the speed has been diminished enough to make people complain. Its a 3mb circuit, but this is what I show when I pull up the dialer interface:

Dialer0 is up, line protocol is up (spoofing)

Hardware is Unknown

Internet address is <MASKED>

MTU 1500 bytes, BW 3000 Kbit, DLY 20000 usec,

reliability 255/255, txload 1/255, rxload 11/255

Encapsulation PPP, loopback not set

Keepalive set (10 sec)

DTR is pulsed for 1 seconds on reset

Interface is bound to Vi1

Last input never, output never, output hang never

Last clearing of "show interface" counters 1d01h

Input queue: 0/75/0/0 (size/max/drops/flushes); Total output drops: 0

Queueing strategy: weighted fair

Output queue: 0/1000/64/0 (size/max total/threshold/drops)

Conversations 0/0/16 (active/max active/max total)

Reserved Conversations 0/0 (allocated/max allocated)

Available Bandwidth 2250 kilobits/sec

5 minute input rate 133000 bits/sec, 0 packets/sec

5 minute output rate 0 bits/sec, 0 packets/sec

603534 packets input, 698765983 bytes

394642 packets output, 47367523 bytes

Bound to:

Virtual-Access1 is up, line protocol is up

Hardware is Virtual Access interface

MTU 1500 bytes, BW 56 Kbit, DLY 20000 usec,

reliability 255/255, txload 22/255, rxload 51/255

Encapsulation PPP, LCP Open

Open: IPCP

PPPoE vaccess, cloned from Dialer0

Vaccess status 0x44, loopback not set

Keepalive set (10 sec)

Interface is bound to Di0 (Encapsulation PPP)

Last input 00:00:00, output never, output hang never

Last clearing of "show interface" counters 20:11:48

Input queue: 0/75/0/0 (size/max/drops/flushes); Total output drops: 0

Queueing strategy: fifo

Output queue: 0/40 (size/max)

5 minute input rate 174000 bits/sec, 7 packets/sec

5 minute output rate 5000 bits/sec, 5 packets/sec

427406 packets input, 470254490 bytes, 0 no buffer

Received 0 broadcasts, 0 runts, 0 giants, 0 throttles

0 input errors, 0 CRC, 0 frame, 0 overrun, 0 ignored, 0 abort

295171 packets output, 36634198 bytes, 0 underruns

0 output errors, 0 collisions, 0 interface resets

0 output buffer failures, 0 output buffers swapped out

0 carrier transitions

As you can see, the virtual-Access1 interface is showing bandwidth of 56Kbit, whisch looks like ths slowness issue. What do I need to change on my config to get this speed to where it is supposed to be? Here is my currect interfaces config:

interface Loopback0

no ip address

shutdown

!

interface Ethernet0

no ip address

ip virtual-reassembly

half-duplex

pppoe enable

pppoe-client dial-pool-number 1

no cdp enable

!

interface Ethernet0.1

shutdown

no cdp enable

!

interface FastEthernet0

description local LAN

ip address <MASKED>

ip nbar protocol-discovery

ip nat inside

ip virtual-reassembly

speed 100

full-duplex

no cdp enable

!

interface Virtual-Template1

no ip address

!

interface Dialer0

bandwidth 3000

bandwidth inherit 3000

ip address <MASKED>

ip access-group 102 in

ip mtu 1492

ip inspect FIREWALL out

ip nat outside

ip virtual-reassembly

encapsulation ppp

no ip route-cache cef

no ip route-cache

no ip mroute-cache

dialer pool 1

dialer-group 1

ppp authentication pap chap callin

ppp chap hostname <MASKED>t

ppp chap password 7 <MASKED>

ppp pap sent-username <MASKED> password 7 <MASKED>

crypto map *********

!

ip classless

ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 Dialer0

Thanks for any help!

9 REPLIES
Hall of Fame Super Gold

Re: Getting very slow DSL speed on my 1721 router

Hi, bandwith is an informational parameter only, to be used by routing protocol (that you don't have) when calculating metric, and for the %usage stats.

It and does not affect actual performances. Most likely, performance issues are with your ISP infrastructure.

New Member

Re: Getting very slow DSL speed on my 1721 router

Thats what I was kind of thinking. When this location was using a Linksys as a gateway, all seemed fine. When I put the 1721 in, it slowed quit a bit.

Keep in mind I am running a VPN tunnel over the DSL as well.

Hall of Fame Super Gold

Re: Getting very slow DSL speed on my 1721 router

Hi,

can you set FA0 hald duplex and enable "ip route-cache cef" under all interfaces ?

Also, would you be able to add a WIC-1ADSL eliminating the adsl modem/bridge ?

There was an encryption acceleration module available for the 1720 that you may not have, but lack of it is not a probable cause anyway.

New Member

Re: Getting very slow DSL speed on my 1721 router

I had already thought about using an ADSL WIC, but I need to be sure I can use it with the ISP (Don't see why I can't). I already prepared another router with the ADSl WIC to send out.

I may also try an IOS change today, but I don't like doing those remotely.

Hall of Fame Super Gold

Re: Getting very slow DSL speed on my 1721 router

Models that does that w/ integrate interface are the 877 and the 1801. These also supports adsl2+.

New Member

Re: Getting very slow DSL speed on my 1721 router

Is there any chance the IOS type could be causing issues? I am using c1700-advsecurityk9-mz.124-1c.bin

Hall of Fame Super Gold

Re: Getting very slow DSL speed on my 1721 router

it would be safe to upgrade to latest maintenance release of 12.4 that is now (17).

New Member

Re: Getting very slow DSL speed on my 1721 router

Should I keep using the Advanced Security IOS or the IP/ADSL/FW/IDS PLUS IPSEC 3DES IOS?

Hall of Fame Super Gold

Re: Getting very slow DSL speed on my 1721 router

Hi,

Adv. Security is fine as long you don't need the other features, that takes 96 mb ram / 32 flash, while the Adv sec. only requires 64 / 16.

340
Views
0
Helpful
9
Replies