Cisco Support Community
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Announcements

Welcome to Cisco Support Community. We would love to have your feedback.

For an introduction to the new site, click here. If you'd prefer to explore, try our test area to get started. And see here for current known issues.

New Member

NATproblem

Hi all,

I've a small problem with NAT. I have a Cisco1861 and that's connected to my ISP's modem via FE0/0. I can ping my intern network without any problem but the NAT isn't working so I can't connect to the internet.

Can somebody check what I've did wrong? Hereby the config:

Many thanks for the help!

ip dhcp excluded-address 192.168.2.1

ip dhcp excluded-address 192.168.3.1

ip dhcp excluded-address 192.168.2.255

ip dhcp excluded-address 192.168.3.255

ip dhcp excluded-address 192.168.2.10

!

ip dhcp pool INTERN

   network 192.168.2.0 255.255.255.0

   default-router 192.168.2.1 255.255.255.0

   dns-server 8.8.8.8

!

ip dhcp pool GUEST

   network 192.168.3.0 255.255.255.0

   default-router 192.168.3.1 255.255.255.0

   dns-server 8.8.8.8

!

!

no ipv6 cef

multilink bundle-name authenticated

!

!

!

!

!

!

!

!

!

!

voice-card 0

!

!

!

!

!

license udi pid C1861W-SRST-C-F/K9 sn FGL153422S3

!

!

!

!

!

!

!

interface FastEthernet0/0

ip address dhcp

ip nat outside

ip nat enable

ip virtual-reassembly

duplex auto

speed auto

!

interface Integrated-Service-Engine0/0

no ip address

shutdown

!

interface FastEthernet0/1/0

!

interface FastEthernet0/1/1

switchport mode trunk

!

interface FastEthernet0/1/2

!

interface FastEthernet0/1/3

switchport access vlan 2

spanning-tree portfast

!

interface FastEthernet0/1/4

!

interface FastEthernet0/1/5

!

interface FastEthernet0/1/6

!

interface FastEthernet0/1/7

!

interface FastEthernet0/1/8

!

interface Dot11Radio0/5/0

no ip address

shutdown

speed basic-1.0 basic-2.0 basic-5.5 6.0 9.0 basic-11.0 12.0 18.0 24.0 36.0 48.0 54.0

station-role root

!

interface Vlan1

ip address 192.168.1.1 255.255.255.0

!

interface Vlan2

ip address 192.168.2.1 255.255.255.0

ip nat inside

ip nat enable

ip virtual-reassembly

!

interface Vlan3

ip address 192.168.3.1 255.255.255.0

ip nat inside

ip nat enable

ip virtual-reassembly

!

ip forward-protocol nd

no ip http server

no ip http secure-server

!

!

ip nat inside source list 1 interface FastEthernet0/0 overload

ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 FastEthernet0/0

!

access-list 1 permit 192.168.0.0 0.0.255.255

!

!

1 ACCEPTED SOLUTION

Accepted Solutions
Purple

NATproblem

Hi,

you should take this off:

ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 FastEthernet0/0

as your f0/0 interface gets an IP address by DHCP it should also get a default gateway, verify this after deleting the default static route you entered  with sh ip route static command.

Regards.

Alain

Don't forget to rate helpful posts.

Don't forget to rate helpful posts.
2 REPLIES
Purple

NATproblem

Hi,

you should take this off:

ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 FastEthernet0/0

as your f0/0 interface gets an IP address by DHCP it should also get a default gateway, verify this after deleting the default static route you entered  with sh ip route static command.

Regards.

Alain

Don't forget to rate helpful posts.

Don't forget to rate helpful posts.
New Member

NATproblem

Perfect, that was it! Thank you very much!

167
Views
0
Helpful
2
Replies