Cisco Support Community
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
New Member

Qos not applied even when Service-Policy command is entered.

Hi,

I have an issue with two of our BIP links.

On our HQ BIP link and on our High Availability BIP link when you enter the Service-Policy command, the command is accepted but when you do a sh run and look at the running config, you cannot see where the service-policy is applied.

The running config is:

interface ATM2/0.1000 point-to-point

description HQ BIP Link

bandwidth 10000

ip address 20.40.60.80 255.255.255.252

no snmp trap link-status

pvc 0/100

vbr-rt 10000 8000 200

oam-pvc manage

oam retry 3 3 5

encapsulation aal5snap

transmit-priority 1

!

I applied the following under pvc 0/100 and still cannot see it applied.

service-policy output WAN-OUT

I copied in the WAN-OUT config:

policy-map WAN-OUT

class RTP

priority percent 45

class SKINNY

bandwidth percent 5

class CITRIX

bandwidth percent 20

class PRINTER

bandwidth percent 5

class MGMT

set dscp af31

class class-default

bandwidth percent 15

random-detect

What can I do to apply this?

8 REPLIES
Hall of Fame Super Gold

Re: Qos not applied even when Service-Policy command is entered.

Which exact router and IOS ?

New Member

Re: Qos not applied even when Service-Policy command is entered.

Hi,

I ran a sh ver:

Cisco IOS Software, 3800 Software (C3825-ADVENTERPRISEK9-M), Version 12.4(5a), RELEASE SOFTWARE (fc3)

ROM: System Bootstrap, Version 12.3(11r)T2, RELEASE SOFTWARE (fc1)

System image file is "flash:c3825-adventerprisek9-mz.124-5a.bin"

Cisco 3825 (revision 1.0) with 219136K/43008K bytes of memory.

Processor board ID FCZ094271C7

2 Gigabit Ethernet interfaces

31 Serial interfaces

3 Serial(sync/async) interfaces

1 ATM interface

1 Channelized E1/PRI port

1 Virtual Private Network (VPN) Module

DRAM configuration is 64 bits wide with parity enabled.

479K bytes of NVRAM.

62592K bytes of ATA System CompactFlash (Read/Write)

If you need any more info, please let me know

Thanks

Anthony.

Hall of Fame Super Gold

Re: Qos not applied even when Service-Policy command is entered.

Can you try, like 12.4(3j) or something off 12.4T ?

Super Bronze

Re: Qos not applied even when Service-Policy command is entered.

I don't see a bandwidth statement for class MGMT?

On many platforms/IOSs, there's a default explicit bandwidth reservation of 75%.

New Member

Re: Qos not applied even when Service-Policy command is entered.

Hi,

The link is 10MB and under the ATM interface it is configured for 10000

THe 10MB BIP into HQ has a Carrier Premium Service of 75%

The 10MB BIP into High Availability site is Premium 2 and a service of 60$

Are you suggesting changing the WAN-OUT to total 75%

policy-map WAN-OUT

class RTP

priority percent 40

class SKINNY

bandwidth percent 5

class CITRIX

bandwidth percent 15

class PRINTER

bandwidth percent 5

class MGMT

set dscp af31

class class-default

bandwidth percent 10

random-detect

Will the MGMT not get the remainder of the bandwidth?

Hall of Fame Super Gold

Re: Qos not applied even when Service-Policy command is entered.

Fact is, whatever the BW, if the command doesn't show in config, there is a problem.

Super Bronze

Re: Qos not applied even when Service-Policy command is entered.

"Will the MGMT not get the remainder of the bandwidth? "

I'm unsure what MGMT class will be considered by the service policy.

On most platforms/IOSs, when using explicit bandwidth percentages, you can't define more than 75% without changing the default reserved bandwidth.

Off the top of my head, I don't recall whether an explict bandwidth defined for class-default also comes out of the max reserved allocation.

What I suggest, unless you really need X% for a non-LLQ class, you switch to bandwidth remaining percent. This then allows up to 100% being defined, regardless of max reserved setting. I also suggest you define an explict bandwidth for class MGMT.

BTW, if you're not seeing any error when you apply the policy, but the policy isn't accepted, you might also check your syslog for an error message.

New Member

Re: Qos not applied even when Service-Policy command is entered.

The two BIP circuits have Premium or Premium 2 class of service, which only allow for 60% and 75% (respectively) of reserved bandwidth (in line with Cisco default maximum of 75%) according to our Carrier.

The HQ site has a Premium 2 which is 75%

THe HA site has a Premiun which is 60%

What I am going to do is change the WAN-OUT to:

policy-map WAN-OUT

class RTP

priority percent 40

class SKINNY

bandwidth percent 5

class CITRIX

bandwidth percent 15

class PRINTER

bandwidth percent 5

class MGMT

set dscp af31

bandwidth percent 5

class class-default

bandwidth percent 5

random-detect

I think that the WAN-OUT service-policy that is configured on the BIP routers would (if applied) oversubscribe the class of service.

Thanks

Anthony.

155
Views
0
Helpful
8
Replies
CreatePlease to create content