Cisco Support Community
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Announcements

Welcome to Cisco Support Community. We would love to have your feedback.

For an introduction to the new site, click here. And see here for current known issues.

New Member

QoS Not working as expected

Hi Guys,

I am at my last rope here with this situation, we have contacted our ISP who does Cisco and they have been unable to create a proper working configuration for what I believe is a rather simple request, they rather refer us to a IBC (Private network) setup...

The situation is as follows;

2 sites both connected to the Internet using ADSL2, they both also have Cisco 877 routers, there is a DVTI IPSEC setup between the sites to route traffic through the Internet.

At each site there is also a phone system, 1 site has the master and the other the slave, the problem is with out QoS when the branch office downloads a file from the main office the main office saturates its upload link (1Mbps) and the call quality drops to almost 0%

So the question is how can we setup the QoS to guarantee as much as 50% of bandwidth will goto the phone system IF it requires?

I can attach the configurations but did not want to clutter up the thread unless requires

Kind Regards,

Andrew James

Everyone's tags (3)
6 REPLIES
New Member

Re: QoS Not working as expected

Hi,

    To run QOS for phones. you can make a class map for phone(VOIP) then make a policy map QOS  match the class VOIP in that strict priority of 30%. then for class default - remaining. Apply that class map to Virtual template.

For example : http://www.cisco.com/en/US/docs/ios/12_3t/12_3t14/feature/guide/gtIPSctm.html#wp1085879

Refer Dynamic Virtual Tunnel Interface with QOS.

Hope this information will help you..

Do rate for helpful posts...

Uttam

http://www.startnetworks.blogspot.com

New Member

Re: QoS Not working as expected

Thank you for that, after going over the configuration provided by the ISP it appears they dont even touch the SVTI (sorry made spelling mistake before)

Please note the below configuration does not work, this configuration appears to be over complicated and a bit redudant

class-map match-any MATCH-VOIP

match  precedence 5

class-map match-any TAG-VOIP

match access-group name LOCAL-VOIP

!

!

policy-map QOS

class MATCH-VOIP

  priority percent 35

policy-map QOS-IN

class TAG-VOIP

  set ip precedence 5

!

interface Tunnel1

bandwidth 865

ip address 172.30.0.1 255.255.255.252

ip route-cache flow

load-interval 30

qos pre-classify

tunnel source Dialer1

tunnel destination xxx.xxx.xxx.xxx

tunnel mode ipsec ipv4

tunnel path-mtu-discovery

tunnel protection ipsec profile Site-to-Site

!

interface Vlan1

description --- Ethernet to Customer ---

ip address 10.0.0.1 255.255.255.0

ip nat inside

ip virtual-reassembly

ip route-cache flow

ip tcp adjust-mss 1400

service-policy input QOS-IN

hold-queue 100 out

!

interface Dialer1

bandwidth 865

ip address negotiated

ip mtu 1492

ip nat outside

ip virtual-reassembly

encapsulation ppp

ip route-cache flow

load-interval 30

service-policy output QOS

!

ip access-list extended LOCAL-VOIP

permit ip host 10.0.0.200 any

permit ip host 10.0.0.201 any

permit ip host 10.0.0.202 any

New Member

Re: QoS Not working as expected

I have created the following configuration do you believe this is on the right track?

class-map match-any MATCH-VOIP

match access-group name VOIP-SERVERS

!

!

policy-map QOS

class MATCH-VOIP

  set ip precedence 5

  priority percent 50

  set dscp ef

class class-default

  fair queue

  !

!

interface Tunnel1

ip nbar protocol-discovery

service-policy output QOS

!

ip access-list extended VOIP-SERVERS

permit ip host 10.0.0.200 any

permit ip host 10.0.0.201 any

permit ip host 10.0.0.202 any

New Member

Re: QoS Not working as expected

Hi Guys,

 

Can someone help me?

 

I had some issues with the QOS i applied from my lab setup. This configuration actually works and tested working from a lower IOS. I cant remember the exact version but it is around version 12. Now, i upgraded my IOS and now the current version I am using is (C2800NM-ADVENTERPRISEK9-M), Version 15.1(3)T4 from a Cisco 2811 router. Below is my running configuration related to QOS.

 

```

ip access-list extended acl-181758
 permit ip any 10.128.0.96 0.0.0.15
ip access-list extended acl-181706
 permit ip any 10.128.0.112 0.0.0.15

class-map match-any cm-realtime
 match protocol dns
 match  dscp ef
 match protocol rtp
 match protocol ssh
 match protocol icmp
class-map match-any cm-181758
 match access-group name acl-181758
class-map match-any cm-181706
 match access-group name acl-181706
 
policy-map pm-terminal
 class cm-realtime
  priority

policy-map pm-system-small
 class cm-181758
  bandwidth 256
  police rate 256000
  service-policy pm-terminal
 class cm-181706
  bandwidth 512
  police rate 512000
  service-policy pm-terminal

policy-map pm-interface-ob110001
 class class-default
  shape average 960000

interface FastEthernet0/1/0
 description "PPPOE OB110001"
 no ip address
 duplex auto
 speed auto
 pppoe enable group global
 service-policy output pm-interface-ob110001

```

I am using iperf tools for unix to generate traffic and at the same time to measure the traffic passing. 

 

 

New Member

Re: QoS Not working as expected

Hi Guys,

 

I already solved the problem...

 

I just missed one line of config as shown below..

 

policy-map pm-interface-ob110001
 class class-default
  shape average 960000

  service-policy pm-system-small <----i missed this line.

 

Thanks..

Super Bronze

Re: QoS Not working as expected

Are these Internet connections devoted to only your site-to-site VPN, or do you allow general Internet traffic too? If the latter, you'll not be able to have effective QoS unless both ISPs are willing to implement QoS on their devices that feed your devices.

1742
Views
13
Helpful
6
Replies