Cisco Support Community
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Announcements

Welcome to Cisco Support Community. We would love to have your feedback.

For an introduction to the new site, click here. And see here for current known issues.

New Member

Strange issue with MOH?

I have just reloaded a router with an identical previously working config - I have now discovered MOH works fine if the call is parked from any phone in the building, which is fine. However, on a call between two cordless phones, if one puts the other on hold, MOH is just silence. The same issue is present between a desk phone and a cordless phone - pressing hold on the cordless delivers MOH, meanwhile pressing hold on the desk gives out silence. Calls between two desk phones have no issue either, both can press hold and music is delivered. Anyone seen this behavior before? Below is my MOH config under telephony-service. Note the 63 network is desk phones, the 64 network is cordless phones

moh MOH1.au

multicast moh 239.0.0.1 port 2000 route 192.102.63.1 192.102.64.1

1 ACCEPTED SOLUTION

Accepted Solutions
VIP Purple

Strange issue with MOH?

Hi Nic,

sorry, I am not a voice specialist who can help you on your query, but I can help you in wireless perspective to troubleshoot why mulitcast (MoH) is not working in your wireless environment.

Did this work before ? That mean did wireless phones heard MoH before you did this router reload ?

If you want to configure multicast on this router try this

ip multicast-routing

!

int fa0/0.63

ip pim sparse-mode

!

int fa0/0.64

ip pim sparse-mode

!

ip pim rp-address 192.102.10.1

See whether this make any difference

HTH

Rasika

13 REPLIES

Strange issue with MOH?

Hello,

Could you explain if you have a controller in the picture or is it standalone access points? Is multicasting routing enabled on the 192.102.64.x VLAN?

Please rate useful posts.

Please rate useful posts.
New Member

Re: Strange issue with MOH?

Hi George,

There is no controller in the picture, all access points are autonomous. Under global config mode i have since enabled the command "ip multicast-routing" but it has not made difference.

Nic.

Re: Strange issue with MOH?

Hi Nic,

Could you paste the relevant configuration for the 192.102.64.x? Is this a router on a stick config? Is this CUCM or CME?

Please rate useful posts.

Please rate useful posts.
New Member

Re: Strange issue with MOH?

Hi George,

Yes, a router on a stick config, port 0/0 on router connects to port 48 on switch. Implementation is CME.

interface FastEthernet0/0

description Connection To Switch

no ip address

no ip redirects

ip flow ingress

ip nat inside

ip virtual-reassembly in

duplex auto

speed 100

no cdp enable

!

!

interface FastEthernet0/0.63

description VLAN-63-VOICE

encapsulation dot1Q 63

ip address 192.102.63.1 255.255.255.192

no ip redirects

no ip proxy-arp

ip flow ingress

!

interface FastEthernet0/0.64

description VLAN-64-VOICE-WLAN

encapsulation dot1Q 64

ip address 192.102.64.1 255.255.255.192

no ip redirects

no ip proxy-arp

ip flow ingress

!

!

ip dhcp pool VLAN-63-VOICE

   network 192.102.63.0 255.255.255.192

   default-router 192.102.63.1

   option 150 ip 192.102.10.1

   lease 7

!

ip dhcp pool WLAN-64-VOICE

   network 192.102.64.0 255.255.255.192

   default-router 192.102.64.1

   option 150 ip 192.102.10.1

   lease 7

!

Please advise if you need any further config pastes.

Nic.

Re: Strange issue with MOH?

Thanks Nic, were there any changes made to AP's? Can you try adding ip pim sparse-dense-mode on the radio/BVI interface on the AP?

Please rate useful posts.

Please rate useful posts.
New Member

Strange issue with MOH?

George,

No change has been made to the AP's. I have checked the AP config, nothing unusual stood out. IOS is not permitting me to add the pim command. I have never had to use a pim command before. The only reason the router was rebooted was there was a large change of extension numbers and a whole bunch of new dial-peers, and it was easier to type them into notepad and repaste the revised config than it was to do it line by line via CLI. Nothing has changed in the actual networking side of the configuration, hence why I have no idea what is causing this.

Nic.

Strange issue with MOH?

To me this sounds more like a wireless multicast routing issue. You could see if someone else can help you here or maybe you can post on the Wireless forum. Good luck!

Please rate useful posts.

Please rate useful posts.
New Member

Strange issue with MOH?

No problem, will try over there. Thank you for your assistance!

VIP Purple

Strange issue with MOH?

I cannot see the PIM enabled on fa0/0.63 & f0/0.64, Post the output of the following commands  under given two scenario on your CME if that is doing intervaln routing.

show ip pim interface

show ip pim rp mapping

show ip mroute 239.0.0.1

1.  while you are in call between Deskphone & wireless phone & put MoH on wired phone (I beleive you are not hearing MoH on wireless end)

2.  while you are in call between Deskphone & wireless phone & put  MoH on wireless phone (I beleive you are hearing MoH on wired end)

Regards

Rasika

New Member

Strange issue with MOH?

Hi Rasika,

PIM has not been configured on this router, as it was not required in the previous config - Would it be beneficiary in this instance, and if so, what is the simplest way to configure it? I just checked the new config notes, it includes a Transcoding profile config on the router. I have known MOH issues in the past to be related to transcoding problems - does it sound like a possible cause? Should I try disabling the transcoder profile on the router and seeing if there is success after? The basic configuration wanted is as follows: inbound/outbound calls via SIP Trunks with DID. Outbound calls are linked to a codec preference list, consisting of G711u followed by G729. The SIP Provider only supports these 2 codecs - would a transcode profile even be required in this case?

Nic.

VIP Purple

Strange issue with MOH?

Hi Nic,

sorry, I am not a voice specialist who can help you on your query, but I can help you in wireless perspective to troubleshoot why mulitcast (MoH) is not working in your wireless environment.

Did this work before ? That mean did wireless phones heard MoH before you did this router reload ?

If you want to configure multicast on this router try this

ip multicast-routing

!

int fa0/0.63

ip pim sparse-mode

!

int fa0/0.64

ip pim sparse-mode

!

ip pim rp-address 192.102.10.1

See whether this make any difference

HTH

Rasika

New Member

Strange issue with MOH?

Rasika,

Correct, configuring PIM fixed the issue. The calls are a little scratchy but I think this is just due to the router at this current point in time.

Thank you very much!

Nic.

VIP Purple

Strange issue with MOH?

Hi Nic,

Glad to hear that fixed your issue...Thanks for rating my response..

Rasika

1091
Views
3
Helpful
13
Replies